Seperti diterbitkan dalam jurnal PEDIATRICS®, sebuah jurnal kepunyaan Akademi Pediatrik Amerika, satu kajian telah dijalankan ke atas kanak-kanak berumur 3-4 tahun untuk menentukan keberkesanan campuran unik DHA, PDX^ + GOS dan Yis-BetaGlukan. Berikut adalah dapatan daripada kajian tersebut:

38% kanak-kanak yang menggunakan susu formula kurang tidak hadir ke sekolah

Kanak-kanak yang minum susu yang diperkaya dengan DHA, PDX^ + GOS dan Beta-Glukan telah menunjukkan peratus kehadiran yang tinggi ke sekolah, lantas memberikan lebih banyak peluang untuk mereka menuntut ilmu.

24% kanak-kanak yang menggunakan susu formula kurang mengalami episod ARI

Kanak-kanak yang minum susu yang diperkaya dengan DHA, PDX^ + GOS dan Beta-Glukan telah menunjukkan kurang mengalami jangkitan ARI berbanding kanak-kanak yang minum susu yang tidak diperkaya.

19% kanak-kanak yang mengambil susu formula lebih pendek tempoh ARI

Sekiranya mereka mendapat jangkitan ARI, kanak-kanak yang minum susu yang diperkaya dengan DHA, PDX^ + GOS dan Beta-Glukan akan sembuh dengan lebih cepat.

64% kanak-kanak yang mengambil susu formula kurang menerima antibiotik

Hanya sebahagian daripada kanakkanak yang minum susu yang diperkaya dengan DHA, PDX^ + GOS dan BetaGlukan menerima preskripsi antibiotik.

 

Nota: ARI adalah singkatan kepada Jangkitan Respiratori Akut (Acute Respiratory Infections). Ini termasuklah selsema bersama hidung yang berhingus atau tersumbat, batuk dan sakit tekak.
^Polidekstrosa

 

▲Yis-BetaGlukan

†Li F, Jin X, Liu B, Zhuang W, Scalabrin D. Follow-up Formula consumption in 3- to 4-Year-Olds and Respiratory Infections: An RCT. Pediatrics