1 bulan kehamilanBagaimana otak bayi dalam kandungan saya berkembang pada bulan pertama kehamilan saya?

Pencapaian si kecil anda sudah bermula sejak dari awal lagi! Dari saat persenyawaan berjaya berlaku, pusat pertumbuhan kecerdasan bayi dalam kandungan anda mula bertumbuh dan berkembang – dan, seperti mana organ badannya yang lain, otaknya akan terus berbuat demikian sepanjang tempoh kehamilan anda.

Walaupun sedikit mengelirukan, pengiraan perkembangan bayi dalam kandungan anda akan diukur sama ada mengikut minggu atau bulan, yang nanti akan dibahagikan kepada trimester.

Umur kehamilan adalah terma yang digunakan untuk menjelaskan sejauh mana anda hamil. Umur kehamilan ini diukur mengikut minggu, dari hari pertama pusingan menstrual seseorang wanita hingga tarikh terkini. Kehamilan yang normal berlangsung selama 38 hingga 42 minggu1.

Permulaan proses ini, dalam minggu kedua atau ketiga umur kehamilan, ialah perkembangan tiub saraf – sebuah struktur yang beralur yang lama kelamaan akan bertukar menjadi otak, saraf tunjang, sistem saraf dan tulang belakang bayi dalam kandungan anda.

Menjelang minggu keenam, hemisfera kiri dan kanan otak bayi dalam kandungan anda akan mula terasing.  Tetapi bukan otak sahaja yang mula membentuk, menjelang akhir bulan kedua, bayi dalam kandungan anda sedang mengembangkan jantung dan sistem pengaliran darahnya. Ini bermaksud jantungnya sudah mula berdegup dalam rahim anda – bahkan, jantung bayi dalam kandungan anda berdegup dua kali ganda lajunya daripada degupan jantung anda sendiri!

Bagaimana anda menyokong perkembangan bayi dalam kandungan anda?

Bayi dalam kandungan bergantung pada anda untuk mendapatkan satu-satunya sumber nutrisinya. Ini bermakna diet anda bukan sahaja akan memberi kesan kepada kesihatan anda tetapi akan memberi kesan kepada kesihatan dan perkembangan bayi dalam kandungan anda juga! Anda boleh membantu langkah awal bayi dalam kandungan anda dalam perkembangan kognitifnya dengan mengamalkan diet yang seimbang yang mengandungi khasiat penting seperti DHA (asid Dokoheksaenoik) dan ARA (Asid Arakidonik). Kedua-dua nutrien ini masing-masing kaya dengan omega-3 dan omega-6, yang penting bagi menyokong perkembangan sihat untuk otak dan mata bayi dalam kandungan anda.2,3 Asid lemak yang sangat bermanfaat ini boleh didapati di dalam ikan seperti ikan salmon, siakap dan ikan bilis4 Jabatan Pertanian Amerika Syarikat dan Jabatan Perkhidmatan dan Kesihatan Manusia Amerika Syarikat menyarankan agar wanita hamil mengambil sekurangkurangnya 8 hingga 12 auns (226 hingga 340 gram) pelbagai makanan laut dalam seminggu. Ketika dalam bulan pertama kehamilan anda, cuba makan dua hidangan ikan berlemak – seperti ikan salmon – setiap minggu.

Ikan adalah merupakan sumber DHA yang penting, tetapi sepanjang tempoh kehamilan, elakkan ikan dan kerangkerangan yang mengandungi kandungan merkuri yang tinggi, ini kerana terlalu banyak merkuri akan memudaratkan sistem saraf bayi dalam kandungan anda. Secara umunya, ikan yang besar dan matang mengandungi lebih banyak merkuri, jadi elakkan makanan seperti ikan todak, ikan yu dan tilefish.5

Tahukah anda: 1 Bulan Kehamilan

Deria sentuhan adalah deria yang pertama daripada lima deria – penglihatan, rasa, bau dan sentuhan – terbentuk. Bayi dalam kandungan anda akan membina deria sentuhannya sekitar minggu kelima dan keenam usia kehamilan anda.

Bagaimanakah rupa bayi dalam kandungan anda?

Walaupun raut wajahnya masih belum kelihatan jelas pada bulan pertama, tetapi mata, telinga dan juga mulutnya akan mula muncul ketika ini. Bayi anda adalah hasil gabungan unik DNA anda dan pasangan anda, jadi anda tidak akan tahu bayi anda akan mirip siapa di antara anda berdua sehinggalah anda berdua melihatnya nanti! Jantina, ketinggian, warna rambut, kulit dan mata, dan juga beberapa ciri-ciri personalitinya, ditentukan berdasarkan gabungan set 46 kromosom pada saat persenyawaan berlaku.

Pada waktu yang sama, enam minggu yang pertama adalah minggu yang sukar buat anda berdua. Tidak hairanlah sekiranya petanda awal kehamilan ialah anda akan merasa keletihan5. Dengan pelbagai perubahan yang berlaku ini, bayi dalam kandungan anda telah membesar sebanyak setengah inci atau satu sentimeter lebih. Saiznya sebesar kuku ibu jari tangan anda – detik pertama yang mengagumkan!

Tahukah anda bayi dalam kandungan anda akan mula bergerak pada bulan kedua usia kehamilan anda? Untuk mengetahui bagaimana dia bergerak, teruskan pembacaan anda tentang Peringkat Kehamilan; Bulan Ke-2.

Otak bayi dalam kandungan anda akan berterusan berkembang sepanjang tempoh kehamilan anda, jadi penting untuk anda makan makanan yang menyokong perkembangan kognitifnya. Pelajari lebih lanjut tentang DHA Pelajari lebih lanjut tentang DHA dan nutrien penting yang lain yang membantu menyokong perkembangan otaknya.

Ingin mempelajari lebih lanjut tentang bagaimana bayi dalam kandungan anda berkembang sepanjang tempoh kehamilan anda – serta untuk mendapatkan nasihat pemakanan, sokongan online dan banyak lagi? Jadi daftarlah sebagai ahli Kelab Enfamama A+ untuk menerima artikel baru, tip-tip berguna dan ganjaran yang boleh membantu anda dan bayi dalam kandungan anda!

Tempoh kehamilan anda adalah waktu berlakunya perubahan-perubahan yang menakjubkan dan juga merupakan satu permulaan yang baru untuk anda. Muat Turun aplikasi Enfamama A+ Mobile, bagi membantu anda untuk memaksimumkan masa kehamilan anda. Anda boleh mendokumentasikan perjalanan kehamilan anda, mendapatkan tip-tip dan nasihat terbaik tentang detik kehamilan dan juga tentang kehamilan yang sihat.

 
 
Rujukan:
2     Innis SM. Dietary (n-3) fatty acids and brain development. J Nutr 2007;137:855-859.
3     Uauy, Ricardo, and Alan D. Dangour. Nutrition in brain development and aging: role of essential fatty acids.
       Nutrition reviews 2006; 64 (suppl 2): S24-S33.
4     American College of Obstetricians and Gynecologists. FAQ001 Nutrition during pregnancy. Downloaded from
       Accessed on October 2015.