sistem pencernaan

Sistem pencernaan adalah bahagian tubuh yang cukup penting. Tanpanya, anak tidak dapat memperoleh nutrien yang diperlukan untuk membesar dengan baik dan sihat. 

Buat pengetahuan ibu bapa, sistem ini berperanan mengubah makanan menjadi tenaga yang diperlukan oleh tubuh. Sekiranya pencernaan berfungsi dengan sempurna, ia adalah kunci untuk kesihatan anak yang baik.

Tetapi sebenarnya, sistem pencernaan bukanlah berfungsi untuk mencerna makanan sahaja1. Sebahagian besar sistem imun hidup pada organ pencernaan ini. Ia sekaligus menjadikan pencernaan yang baik adalah penting untuk kesihatan dan kesejahteraan anak secara menyeluruh.  

Ingin tahu cara terbaik untuk mengekalkan kesihatan sistem pencernaan anak anda? Mari kita lihat bersama-sama. 

 

6 tip penjagaan sistem pencernaan

Ada beberapa cara yang boleh ibu buat bagi memastikan tahap kesihatan pencernaan anak sentiasa berada dalam keadaan terbaik. Contohnya seperti amalan ini:

1. Makan makanan yang tinggi kandungan serat

Galakkan anak anda untuk ambil makanan yang kaya kandungan serat setiap hari. Terdapat dua jenis serat makanan, iaitu2:

 • Serat larut - Boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran

 • Serat tidak larut - Boleh didapati dalam bijirin dan biji-bijian

Serat larut akan mudah larut dalam air, dan membentuk zat seperti gel apabila air ditambahkan ke dalamnya. Ini membantu melembutkan najis di dalam badan2. Sementara itu, serat tidak larut pula boleh menjadi tidak larut dalam air, tetapi mereka dapat memerangkap air untuk meningkatkan jumlah najis dan meredakan buangan air besar.

Umumnya, kadar keperluan serat adalah berbeza mengikut usia. Secara kasar, keperluan serat mengikut umur adalah seperti berikut2:

 • Kanak-kanak berusia 1 hingga 3 tahun: 19 gram serat / hari.

 • Kanak-kanak berusia 4 hingga 8 tahun:  25 gram serat / hari

 • Kanak-kanak lelaki berusia 9 hingga 13 tahun: 31 gram serat / hari

 • Kanak-kanak perempuan berusia 9 hingga 13 tahun: 26 gram serat / hari

 • Remaja lelaki berusia 14 hingga 19 tahun: 38 gram serat / hari

 • Remaja perempuan berusia 14 hingga 19 tahun: 26 gram serat / hari

Nampak seperti sedikit sahaja, kan? Namun, secara realistik, mungkin sedikit sukar untuk mencapai saranan pengambilan serat untuk anak dalam sehari seperti yang disarankan di atas.

Cara mudah yang boleh anda buat bagi memastikan anak  mendapat serat yang mencukupi adalah dengan membuat pilihan makanan sihat. Jika anak makan 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari, bersama makanan lain yang turut ada sumber serat yang baik, itu sudah cukup bagus.

Ini bermakna mereka berada pada landasan yang betul, jadi tiada apa yang perlu anda bimbangkan. 

2. Minum air secukupnya

Selain memastikan anak mengambil makanan berserat, pengambilan air yang mencukupi juga perlu diberikan perhatian.

Ini kerana, sekiranya anda mengambil banyak serat tetapi tidak cukup cecair dalam badan, kesannya sama seperti memasukkan gam ke dalam sistem pencernaan. Situasi itu sekali gus meningkatkan risiko anak untuk terkena sembelit3.

Jadi anda perlu menggalakkan anak untuk minum banyak air, terutamanya di waktu siang. Jumlah cecair yang diperlukan oleh seorang kanak-kanak adalah bergantung pada beberapa faktor termasuklah usia, jantina, cuaca dan aktiviti fizikal yang dilakukan. 

Secara amnya, mereka harus minum sekitar 6 hingga 8 gelas air setiap hari4. Ada ibu bapa yang beranggapan minuman tenaga atau aktiviti sukan dapat membantu meningkatkan tenaga anak mereka. Sebaliknya, kebanyakan minuman seperti itu tinggi kandungan gula. Jadi sebaiknya anda harus elakkan. 

3. Berikan susu pada anak

Susu juga memainkan peranan penting dalam pemakanan anak. Ia adalah sumber kalsium, protein dan pelbagai nutrien penting lain.

Berdasarkan panduan pemakanan, kanak-kanak disarankan untuk diberi 2 atau 3 hidangan susu atau produk tenusu setiap hari5

Pastikan juga anda memberikan mereka susu yang diperkaya DHA dan MFGM. Ini kerana DHA merupakan nutrien penting bagi proses tumbesaran dan kematangan otak kanak-kanak6

Manakala MFGM atau Milk Fat Globule Membrane pula merupakan nutrien yang diperlukan kanak-kanak untuk menyokong perkembangan kognitif dan kesihatan secara keseluruhan7. Sekiranya anak mempunyai alahan susu dan alergi dengan protein susu, anda boleh mendapatkan susu yang mudah dicerna dan ringan pada perut.

4. Melakukan aktiviti fizikal

Kita semua sedia maklum bahawa bersenam baik untuk jantung, paru-paru dan sistem imun badan. Ini bermakna senaman yang dilakukan juga membawa kebaikan untuk sistem pencernaan anda8

Melakukan sebarang aktiviti fizikal akan merangsang pergerakan pada saluran pencernaan dan ia dapat membantu mencerna makanan dengan lebih baik. Jadi anda perlu menyarankan anak untuk melakukan banyak aktiviti fizikal.

Tempoh 60 minit atau lebih adalah masa yang sesuai untuk kanak-kanak dan remaja melakukan aktiviti fizikal sederhana hingga kuat setiap hari9.

5. Waktu makan utama dan snek

Kebanyakan kanak-kanak dan remaja perlu makan setiap 3 hingga 4 jam sepanjang hari untuk kekal bertenaga. Berdasarkan saranan10:

 • Kanak-kanak kecil yang berusia antara 3 hingga 5 tahun, perlu mengambil 3 hidangan makanan utama dan 2 snek dalam sehari.

 • Kanak-kanak lebih besar berusia lingkungan 5 hingga 12 tahun, pula perlu makan 3 hidangan utama dan sekurang-kurangnya 1 snek dalam sehari. Namun, 2 hidangan snek boleh diberikan jika anak sangat aktif secara fizikal. 

Tawarkan makanan utama dan snek secara konsisten sepanjang hari. Amalan yang baik adalah untuk memberikan snek beberapa jam setelah 1 hidangan utama dan antara 1 hingga 2 jam sebelum hidangan makanan utama yang berikutnya10

Tetapi snek yang diberikan haruslah terdiri daripada jenis yang sihat. Ini kerana, biasanya jika memperkatakan tentang snek, pasti terbayangkan kerepek kentang, biskut dan pelbagai makanan tidak berkhasiat lain, kan?

Sebenarnya, banyak pilihan kombinasi snek sihat yang boleh diberikan11, seperti:

 • Campuran kekacang, buah kering dan bijirin rendah gula

 • Yogurt bersama campuran buah-buahan dan kekacang

 • Kekacang dan kismis

 • Sandwich dari roti gandum dengan sapuan mentega kacang

Seperkara yang perlu diingatkan, pastikan anak anda sentiasa mematuhi jadual tandas seperti biasa. 

Ini kerana jika mereka menahan diri daripada kencing ataupun membuang air besar, ia boleh menyebabkan masalah usus dan sembelit.

6. Elakkan makan secara berlebihan atau dengan cepat

Tabiat makan dengan cepat boleh mengakibatkan ketidakselesaan perut. Ia juga cenderung menyebabkan seseorang individu makan secara berlebihan12. Apa yang berlaku jika anak anda makan secara berlebihan?

Secara mudahnya, tabiat makan secara berlebihan akan memberikan tekanan pada sistem pencernaan dan ia perlu dielak13. Jika tidak, ia boleh menjejaskan kemampuan badan untuk memecah dan mengasimilasi nutrien dengan betul. 

Sebagai ibu bapa, anda perlu memantau tabiat pemakanan anak. Malah, makan secara perlahan juga adalah salah satu cara untuk penjagaan kesihatan pencernaan yang baik bagi anak dan juga diri anda sendiri.

Apabila makan secara perlahan, anda akan dapat menikmati makanan dengan lebih baik. Secara langsung, jumlah pengambilan makanan juga dapat dikurangkan. 

Ada kaedah untuk membantu anak makan secara perlahan-lahan14:

 • Galakkan anak makan sambil duduk

 • Elakkan gangguan skrin seperti telefon pintar atau televisyen

 • Ajar mereka fokus kepada makanan

 • Didik anak untuk mendengar bahasa tubuh. Maksudnya, makan apabila lapar dan berhenti ketika kenyang.

 

Menjaga sistem pencernaan

Tabiat pemakanan yang baik dianggap sebagai usaha bersama. 

Bagaimana untuk mendidik anak mengamalkan pemakanan seimbang, bersenam dan mengelak makanan ringan yang tidak sihat?

Salah satu caranya adalah anda perlu menjadi contoh teladan yang baik kepada mereka. Jadi mulakan menjadi model kepada anak-anak.

 

Rujukan:

 1. Your Digestive System & How it Works (2017). Retrieved September 29, 2020 from https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works?dkrd=hispt0609 
 2. How Much Fiber Do Children Need? (2016). Retrieved September 29, 2020 from https://health.clevelandclinic.org/figuring-dietary-fiber-child-need/ 
 3. Problems of the Digestive System. Retrieved September 29, 2020 from  https://www.acog.org/patient-resources/faqs/womens-health/problems-of-the-digestive-system
 4. Hydration for children (2018). Retrieved September 29, 2020 from https://www.nutrition.org.uk/media/bqlhssbv/15419-bnf-hydration-posters_children-aged-1-4-final.pdf 
 5. Nutrition in Toddlers (2006). Retrieved September 29, 2020 from https://www.aafp.org/afp/2006/1101/p1527.html# 
 6. In Time: Importance of Omega 3 In Children’s Nutrition (2017). Retrieved September 29, 2020 from https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-05822017000100003&script=sci_arttext&tlng=en 
 7. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children (2012). Retrieved September 29, 2020 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22305534/#:~:text
 8. Physical Activity and GI Health. Retrieved September 29, 2020 from https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/physical-activity-and-gi-health/ 
 9. Kids and Exercise (2018). Retrieved September 29, 2020 from https://kidshealth.org/en/parents/exercise.html 
 10. When Should My Kids Snack? (2019). Retrieved September 29, 2020 from https://www.eatright.org/food/nutrition/dietary-guidelines-and-myplate/when-should-my-kids-snack 
 11. Choosing Healthy Snacks for Kids (2020). Retrieved September 29, 2020 from https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Choosing-Healthy-Snacks-for-Children.aspx 
 12. Mindful Eating (2019). Retrieved September 29, 2020 from https://www.helpguide.org/articles/diets/mindful-eating.htm 
 13. What happens when you overeat? (2018). Retrieved September 29, 2020 from https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-when-you-overeat.h23Z1592202.html 
 14. Mindful Eating. Retrieved September 29, 2020 from https://www.actionforhealthykids.org/activity/mindful-eating/